Nevarna igrača

Na pobudo Evropske unije v nekaterih evropskih državah poteka kampanja o varnosti igrač, a ne v Slovenijii.


Podpredsednik evropske komisije Antonio Tajani : "S kampanjo začenjam v božičnem času, ko ljudje kupijo največ igrač. Letos bodo igrače, prodane v EU, varnejše kot kdaj koli prej, kampanja pa bo staršem omogočila, da se za svoje otroke odločijo pravilno. Vendar je varnost pomembna vse leto, zato moramo zagotoviti, da ni prepuščena naključju." V sklopu kampanje bo na številnih televizijskih postajah po Evropi predvajan videoposnetek, s katerim bodo opozarjali na pomen varnosti igrač, v nekaterih državah (Avstrija, Belgija, Francija Grčija, Irska, Italija, Nemčija, Romunija, Portugalska, Španija, Švedska) pa bodo potrošnikom ob nakupu igrač letake z varnostnimi nasveti. 




Z nekaterimi igračami se lahko otrok poškoduje ali zastrupi, druge pa lahko dolgoročno vplivajo na njegovo življenje, celo usodno. Pri nevarnih igračah največjo težavo predstavljajo majhni delci (možnost zadušitve za otroke mlajše od treh let), predolge vrvice na igračah in vsebnost nevarnih kemikalij. Preizkus, ki ga je, denimo, izvedla nemška potrošniška organizacija Stiftung Warentest, je pokazal, da ena od šestih igrač ne ustreza varnostnim standardom; tudi test, ki ga je izvedla francoska potrošniška organizacija Que Choisir, je razkril, da so v nekaterih igračah še vedno nevarne kemične substance, poroča ZPS

Oznaka CE na igrači ne pomeni, da je igrača tudi zares varna, ta znak je namenjem nadzornim organom, proizvajalci jo nalepijo na igračo, saj pomeni izjavo, da so upoštevali vse zahtevane standarde, vendar izdelek ni vedno testiran tudi s strani neodvisne organizacije. 


Na spletni strain Zveze potrošnikov slovenije boste našli spisek igrač, ki so bile odpoklicane na slovenskem trgu, objavljene so na tej povezavi.


* www.slovenskenovice.si
* www.zps.si
* http://ec.europa.eu

Ni komentarjev:

Objavite komentar